Τραχανάς

Τραχανάς
Της Σταυρούλας Κίρμπα – Καραγεώργου

Δεκέμβρης… Τι σας έρχεται στο μυαλό; Χειμώνας, κρύο, τζάκι, σούπες, Χριστούγεννα, στολίδια, γλυκά και γαλοπούλες… Εμένα μου έρχονται πολλά, το πιο όμορφο που σκέφτομαι είναι τα παιδιά να πειράζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να τραγουδούν και να παίζουν γύρω του… Αν και στην Ελλάδα η παράδοση θέλει να στολίζουμε καράβι, δεν υπάρχουν πολλά σπίτια χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο….

Τα παιδιά λοιπόν είναι η πρώτη και η τελευταία σκέψη κάθε μέρα… Να έχουν υγεία, να ντυθούν με ζεστά και καθαρά ρούχα και αμέσως μετά τι θα φάνε ώστε να είναι υγιεινό, θρεπτικό και όσο το δυνατόν χειροποίητο… Το καλοκαίρι στο χωριό βρήκα μια γιαγιά που προνόησε (όπως πολλές γιαγιάδες στο χωριό μας και σε όλη την Ελλάδα) να φτιάξει ένα χειροποίητο φαγητό για τα εγγόνια τις…

Η Ντίνα Σιδέρη γεννήθηκε το 1956 στο Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, πατέρας τις ήταν ο Θεόδωρος Σιδέρης από τη Στράτο και η μητέρα τις η Θεοδώρα Σβετζούρη από το Λιθοχώρι Ευρυτανίας. Παντρεύτηκε το 1976 στη Στράτο το Φώτη Ζαφρακά. Αμέσως μετά το γάμο τους αναχώρησαν για το Αργυρό Πηγάδι όπου το έθιμο θέλει η νύφη να προσκυνήσει την πεθερά η οποία με τη σειρά της θα ταΐσει τους νεόνυμφους μέλι με καρύδια.

Μετά ακολούθησε γλέντι, έμειναν στο χωριό για μία βδομάδα και αναχώρησαν για την Αθήνα όπου μένουν μέχρι σήμερα. Απέκτησαν δυο παιδιά, το Βαγγέλη και το Θοδωρή. Ο Βαγγέλης παντρεύτηκε την Ντίνα (Κωνσταντίνα) και μαζί απέκτησαν τη Μαρία και ο Θοδωρής παντρεύτηκε την Θένια (Παρθενία) και μαζί απέκτησαν το Φώτη και το Γιάννη.
Η Ντίνα είναι μια νέα αξιολάτρευτη και ευχάριστη γιαγιά γεμάτη ενέργεια και αγάπη για τα εγγόνια τις. Τη συνάντησα στο σπίτι της να φτιάχνει χειροποίητο τραχανά (με αλεύρι και με στάρι) για τα εγγόνια τις και την οικογένεια.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΣΤΑΡΙ

Υλικά:

10 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 10 κιλά στάρι κομμένο
8 κιλά γάλα κατά προτίμηση πρόβειο 8 κιλά γάλα κατά προτίμηση πρόβειο
1 κούπα αλάτι 1 κούπα αλάτι

Εκτέλεση:

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε το αλάτι, βάζουμε το βρασμένο γάλα (χλιαρό) σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε. Έπειτα το κόβουμε σε μπουκίτσες και το βάζουμε πάνω στο τραπέζι που έχουμε στρώσει με καθαρό τραπεζομάντηλο. Το σκεπάζουμε με τούλι (για να αερίζεται και να ξεραθεί) και το αφήνουμε στον ήλιο. Όταν ξεραθούν οι μπουκίτσες τις τρίβουμε στο αρέλογο (κόσκινο ή σήτα με χοντρές τρύπες) όπως φαίνεται στην φωτογραφία, το τρήμα που βγαίνει είναι ο τραχανάς. Τον απλώνουμε πάλι πάνω στο τραπέζι μέσα στο σπίτι για 5-6 μέρες και μία μέρα στο ήλιο. Στο τέλος, όταν πλέον ξεραθεί, το βάζουμε σε ένα βαμβακερό σακούλι.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΣΤΑΡΙ
Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε το αλάτι. Βάζουμε σε μία λεκάνη το βρασμένο γάλα (χλιαρό), ρίχνουμε το στάρι και το ζυμώνουμε. Το απλώνουμε πάνω στο τραπέζι που έχουμε στρώσει με καθαρό τραπεζομάντηλο, το σκεπάζουμε με τούλι (για να αερίζεται και να ξεραθεί) και το αφήνουμε στον ήλιο. Όταν ξεραθεί τον τρίβουμε με τα χέρια όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Το τρήμα που βγαίνει είναι ο τραχανάς. Τον απλώνουμε πάλι πάνω στο τραπέζι μέσα στο σπίτι για 5-6 μέρες και μία μέρα στο ήλιο. Στο τέλος όταν πλέον έχει ξεραθεί τον βάζουμε σε ένα βαμβακερό σακούλι.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά. Με υγεία, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Και μια διόρθωση. Στη συνταγή του προηγούμενου φύλλου μας για το ραβανί, αντί για 1 κιλό χοντρό σιμιγδάλι και 1 κιλό ψιλό σιμιγδάλι να γραφεί το σωστό: μισό κιλό χοντρό σιμιγδάλι και μισό κιλό ψιλό.