Ραβανί

Ραβανί
Της Σταυρούλας Καραγεώργου Κίρμπα

Καλοκαίρι και το χωριό σφύζει από ζωή, μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν στο χωριό για να περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Τα άλλοτε κλειστά σπίτια ανοίγουν για να γεμίσουν ξανά από χαρούμενες φωνές, γέλια και αναμνήσεις…. Τα σοκάκια που το χειμώνα είναι έρημα το καλοκαίρι είναι ο πιο ευχάριστος δρόμος για να φτάσει κανείς στο κέντρο του χωριού, στη πλατεία και στο καφενείο. Οι μυρωδιές και οι εικόνες στο διάβα από κάθε μονοπάτι σου φέρνουν στο νου αναμνήσεις, κάθε βήμα και μια ιστορία για τον τόπο αυτό. Μία πρωινή βόλτα στα σοκάκια του χωριού είναι σαν να ρίχνεις μια ματιά πίσω στο χρόνο, η μυρωδιά από τους βασιλικούς, τις ορτανσίες, τις τριανταφυλλιές και τις κληματαριές με τα σταφύλια σε καλωσορίζουν στις αυλές των σπιτιών, οι κήποι είναι γεμάτοι με κάθε λογής ζαρζαβατικό, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτες, φασολάκια και φυσικά καλαμπόκι. Σωστός παράδεισος για κάθε νοικοκυρά.

15 Αυγούστου μια μεγάλη γιορτή για όλους μας, όπου η παράδοση μας θέλει να περνούμε την μέρα με την οικογένεια και με αγαπημένους φίλους στο σπίτι… Σε κάθε σπίτι μια γιορτή και ένα τραπέζι στρωμένο με κάθε λογής φαγητά, πίτες και γλυκά…
Ήταν εύκολο για μένα να εντοπίσω την επόμενη οικοδέσποινα που θα μου ανοίξει το σπίτι της και θα μου χαρίσει τα μυστικά τις κουζίνας τις… Γεννήθηκε 1957 στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, πατέρας της ήταν ο Βασίλειος Λάμπρου από το Παναιτώλιο και η μητέρα τις η Μάνθα Πούλιου από την Παπαδάτο Ξηρομέρου. Παντρεύτηκε το 1980 στο Παναιτώλιο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από το Αργυρό Πηγάδι, συνταξιούχος φιλόλογος σήμερα, και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιώργο που εργάζεται ως μηχανικός ηλεκτρολόγος στην INTRASOFT και την Κωνσταντίνα η οποία ακολουθεί πιστά τα βήματα τις μητέρας της. Σίγουρα καταλάβατε. Πρόκειται για τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, ενεργή καθηγήτρια μαθηματικός, αλλά και εξαίρετη μαγείρισσα και ζαχαροπλάστης.

Επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα γλυκό αυτή την φορά, ένα γλυκό παραδοσιακό που το συναντούμε μόνο στην Αιτωλοακαρνανία και κάθε φορά που πάω στο χωριό θα το πάρω από τον φούρνο μαζί με το ψωμί. Όμως τώρα δεν χρειάζεται να περιμένω να πάω στο χωριό αφού η Κυρία Μαρία μας έφτιαξε το νηστίσιμο ραβανί. Όσοι έχετε τύχει να είστε στο χωριό του Προφήτη Ηλία ή του Σωτήρος, αλλά και τις Παναγίας, σίγουρα θα έχετε γευτεί τα πεντανόστημα γλυκά της.. Βέβαια έχουμε συνηθίσει την απλή εκδοχή του γλυκού με χοντρή ζάχαρη από πάνω. Εδώ έχει βάλει σουσάμι και κανέλα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του σουσαμιού, του ταχινιού (πολτοποιημένο σουσάμι) και του χαλβά.
Το σουσάμι αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση χρονίων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Το σουσάμι περιλαμβάνει: φυτικές πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες (εκτός φυτικών ινών), ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, ασβεστίου και μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Τα κυριότερα οφέλη της κανέλας: ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Και τώρα η συνταγή μας.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΡΑΒΑΝΙ

Υλικά:

½ λίτρο ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό
1 κιλό χοντρό σιμιγδάλι
1 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
950 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Χυμό από μισό λεμόνι
200 γρ. σουσάμι ωμό (προαιρετικά)
2 κουταλάκια κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, ρίχνουμε2 κουταλιές λάδι σε ένα στρογγυλό ταψί 40 εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά. Αφού βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Πρέπει να πιει όλο το νερό και να ξεκολλήσει το μίγμα από την κουτάλα αλλιώς δεν κόβεται στο ταψί. Στρώνουμε το μίγμα στο ταψί με ένα κουτάλι μέχρι να ισιώσει και πασπαλίζουμε με σουσάμι και το πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλα για να κολλήσει. Στη συνέχεια το κόβουμε σε σχήμα ρόμβου όπως το μπακλαβά , το μαχαίρι πρέπει να φτάνει μέχρι κάτω. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλο στο κέντρο κάθε ρόμβου.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC- πάνω, κάτω αντίσταση. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο ξανακόβουμε τα κομμάτια γιατί αν κρυώσει θα χαλάσουν οι γωνίες και τέλος πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να μαλακώσει.

Καλή επιτυχία