Πρέτζα με αυγά

Πρέντζα με αυγά
Της Σταυρούλας Κίρμπα – Καραγεώργου

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, έστω και για λίγες ώρες, βρισκόμασταν στο χωριό, όμως φέτος το Άγιο Πάσχα ήταν αργά και έτσι πρώτη μου φορά πέρασα αυτές τι Άγιες μέρες στο χωριό παρέα με όλη την οικογένεια και τους λιγοστούς χωριανούς που κατάφεραν να έρθουν.

Ο καιρός μας βοήθησε πολύ, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την φύση που αυτή την εποχή είναι απλά υπέροχη. Δε μας άφησε βέβαια έτσι. Μια μπόρα τη Δευτέρα του Πάσχα μας ανησύχησε λίγο, μήπως καταστρέψει το δρόμο, αλλά και αυτή η ανοιξιάτικη μπόρα δε μας χάλασε τη διάθεση, την απολαύσαμε κιόλας, αφού ξέραμε ότι μπόρα είναι και θα περάσει, εξάλλου στο χωριό έχουμε συνηθίσει τις μπόρες ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Οικοδέσποινα για αυτό το τεύχος είναι η Βασιλική (Κούλα) Καραγεώργου. Γεννήθηκε το 1954. Πατέρας τις ήταν ο Νικόλαος Καραγεώργος και μητέρα της η Χρυσούλα Φράγκου από την Καστανιά Ευρυτανίας. Η Κούλα και τα αδέρφια της, Δήμητρα, Ηλίας και Γιώργος γεννήθηκαν στο Αργυρό πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας. Ο πατέρας τους ήταν ένας άνθρωπος που με τον τρόπο του βοηθούσε όλο τον χωριό. Ήταν ένα ενεργό μέλος τις κοινότητας.
Η Κούλα παντρεύτηκε το Γιώργο Τσάμπρα από τις Αμυγδαλιές Ηλείας το 1993 στα Πατήσια και μαζί απόκτησαν ένα γιό, το Θύμιο.

Η Κούλα επέλεξε να μας φτιάξει πρέντζα με αυγά. Τα αυγά φρέσκα, από το κοτέτσι της κυρίας Μαρίας Καραγεώργου, της πεθεράς μου, όμως δυσκολευτήκαμε να βρούμε πρέτζα. Για καλή μας τύχη η κυρία Λεμονιά Σιαδήμα, γνωστή τυροκόμος, μας πρόσφερε την πρέντζα. Κυρίες μου σας ευχαριστούμε θερμά για τα αυγά και την πρέντζα.
Σε αυτό το σημείο όμως καλό θα ήταν να πούμε λίγα λόγια πώς έφτιαχναν την πρέντζα τα παλιά χρόνια. Αφού μάζευαν το γάλα από τα ζώα μέσα σε ένα τάλαρο (ξύλινο κάδο), το άφηναν 3-4 μέρες για να ξινίσει, αυτό ήταν το χοντρόγαλο. Μετά το έβαζαν μέσα στη βούρτσα (ξύλινο στρογγυλό μακρόστενο κάδο) και το κοπάνιζαν με το βουρτσόξυλο. Από το κοπάνισμα αυτό έβγαινε το βούτυρο στην επιφάνεια και από κάτω παρέμενε το ξινόγαλο. Για να μπορέσουν να αφαιρέσουν το βούτυρο έριχναν λίγο κρύο νερό για να παγώσει το βούτυρο και να αφαιρεθεί.

Στη συνέχεια έβαζαν το ξινόγαλο σε ένα μεγάλο καζάνι και το έβραζαν ώσπου να κόψει το γάλα, από πάνω ήταν η πρέντζα και από κάτω το τυρόγαλο, το στράγγιζαν στη τσαντίλα (αραιό ύφασμα), το αλάτιζαν και το αποθήκευαν μέσα σε τάλαρο ή σε δέρματα ζώων και το έβαζαν στο κατώι (υπόγειο) και έτσι το διατηρούσαν για ένα χρόνο.

Σήμερα το παρασκευάζουν με τον ίδιο τρόπο αλλά το βάζουν σε πλαστικά δοχεία μέσα στο ψυγείο. Την πρέντζα την βάζουν μέσα στον τραχανά όταν τον μαγειρεύουν, αντί για φέτα, ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε πρεντζόπιτα με φρέσκια ανάλατη πρέντζα.

Υλικά για 2 πιάτα:

2 κουταλιές τις σούπας ζωικό βούτυρο
300 γρ. πρέντζα
3 αυγά

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε την πρέντζα και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και γίνει μια κρέμα, έπειτα χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το σερβίρουμε.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και σας περιμένω τον Αύγουστο να μοιραστείτε μαζί μας τις αγαπημένες μας συνταγές.