Μαμαλίγκα
Της Σταυρούλας Κίρμπα – Καραγεώργου
Το Αργυρό πηγάδι είναι ένας μικρός παράδεισος που ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου. Λίγοι όμως έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν. Μετά από χρόνια πήγαμε στο χωριό μας την Καθαρά Δευτέρα. Τα μικρά είχαν ξετρελαθεί με την ιδέα ότι θα πάμε στο χωριό, όμως ο ενθουσιασμός τους δεν μπορεί να περιγραφτεί όταν μετά το Νεροχώρι και μέχρι του Γαρδικιώτη το τοπίο ήταν κάτασπρο γιατί το χιόνι που είχε ρίξει το Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο δεν είχε λιώσει.
Ήμασταν τυχεροί γιατί οι αρμόδιοι φρόντισαν να ανοίξουν και τον πάνω δρόμο, από Δρυμώνα – Νεροχώρι, και έτσι μπορέσαμε να θαυμάσουμε αυτό το μαγευτικό τοπίο. Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν, τρέξανε και παίξανε χιονοπόλεμο.
Την Καθαρά Δευτέρα φάγαμε όλοι μαζί στο καφενείο σαρακοστιανά εδέσματα και την λαγάνα που μας έφερε ο φούρνος και τέλος πετάξαμε τον χαρταετό μας. ¨ Δεν πήγε και πολύ ψηλά¨, αλλά τι σημασία έχει; Τα παιδιά θυμούνται τον χιονάνθρωπο που έφτιαξαν. ¨ΑΞΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ¨.
Και τώρα στο θέμα μας. Τη σημερινή συνταγή μας τη δίνει η κυρία Ειρήνη.
Η Ειρήνη Κότσαρη γεννήθηκε το 1938 στο Αγρίνιο. Οι γονείς της, ο Κωνσταντίνος Κότσαρης και η Μελπομένη Μιτιλιού ήταν από το Αγρίνιο. Το 1969 παντρεύτηκε το Σωκράτη Καραγεώργο, από το Αργυρό Πηγάδι, και μαζί απέκτησαν δύο γιούς τον Γιώργο και τον Βασίλη. Και οι δύο έχουν παντρευτεί γυναίκες από το ίδιο χωριό, το Καπαρέλι της Θήβας, ο Γιώργος είναι παντρεμένος με την Πολυτίμη και έχουν δύο κόρες την Ιωάννα και την Νεφέλη, και ο Βασίλης είναι παντρεμένος με την Μαρία και έχουν δύο κόρες την Ειρήνη και την Αθανασία.
Η κυρία Ειρήνη και ο Κύριος Σωκράτης από τότε που παντρεύτηκαν έμεναν στη Κηφισιά. Μετά από 55 χρόνια και εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν μετακόμισαν και μένουν πλέον στο Αγρίνιο. Περνάνε όμως μεγάλο διάστημα και στο χωριό. Και οι δύο τους εργάζονταν σε εστιατόριο, μάγειρες και οι δύο, έχουμε πολλά μυστικά να μάθουμε. Για αρχή η κυρία Ειρήνη μας έφτιαξε μια κρέμα με καλαμποκίσιο αλεύρι που το έτρωγαν όλες τις ώρες, μικροί και μεγάλοι. Η μαμαλίγκα είναι ένα από τα φαγητά που έχει χαθεί με το πέρασμα των χρόνων, λόγω τις πληθώρας των υλικών και των γεύσεων που πλέον έχουμε. Για ελάτε λοιπόν να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι καινούργιοι ένα φαγητό που κατά άλλα εκτός από παραδοσιακό και νόστιμο είναι και νηστίσιμο.
ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ
Υλικά για ένα πιάτο:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ τις κούπας χοντρό καλαμποκίσιο αλεύρι
½ κουταλάκι αλάτι
½ κούπα βραστό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι βράζουμε το νερό. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, στο τέλος προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Μπορούμε να το σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και με φέτα, συνδυάζεται πολύ ωραία και με αυγά τηγανιτά.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη