Από τον Αύγουστο του 2017, το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Αργυρού Πηγαδίου του Δήμου Θέρμου άρχισε μια καινούρια πορεία στον χρόνο, ως «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών».
Είναι ένα έργο το οποίο με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Θέρμου και την ενεργό συμβολή του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 και χρηματοδοτήθηκε στο μεγάλο του μέρος από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το έργο επικεντρώνεται στο Αργυρό Πηγάδι. Από εκεί αντλεί το υλικό του. Όμως ο βαθύτερος στόχος ήταν, και είναι, το συγκεκριμένο χωριό να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία, ως παράδειγμα. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε εκείνα τα στοιχεία του τρόπου ζωής που κατά κανόνα είναι κοινά σε όλα τα ορεινά χωριά μας και για αυτό η συζήτηση αυτή πιστεύουμε πως αποκτά ένα γενικότερο ενδιαφέρον.
Ακόμα, το έργο αυτό έγινε με την πεποίθηση ότι, η κάθε γωνιά του τόπου μας δεν έχει μόνο την δική της μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και την δική της μοναδική συμβολή στην πορεία μας και την ιστορία μας και οφείλουμε να την γνωρίσουμε όσο γίνεται καλύτερα. Όσο αυτό πιο πολύ γίνεται, τόσο περισσότερο θα εκτιμάμε, θα σεβόμαστε, θα αγαπάμε τον τόπο μας και φυσικά θα νιώθουμε την ανάγκη να τον φροντίσουμε και να τον στηρίξουμε.
Αποστολή του Κέντρου είναι η συντήρηση στη μνήμη μας του τρόπου ζωής όχι μόνο του δικού μας μικρού ορεινού χωριού αλλά και γενικότερα των ορεινών χωριών της χώρας μας.
Των ορεινών χωριών που για αιώνες στάθηκαν προπύργια ελευθερίας για τη χώρα μας και κοιτίδες δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας. Των ανθρώπων των ορεινών χωριών που έστησαν τη ζωή τους σε αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον, με αρχές και αξίες.
Με τη νέα του μορφή και λειτουργία, το Δημοτικό μας Σχολείο φιλοδοξούμε να διατηρήσει τον παιδευτικό του ρόλο αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά των ορεινών χωριών μας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτών ενημερωμένων και ευαίσθητων στην αξία της Φύσης και των πόρων της.
- Ο Σύνδεσμος Αργυροπηγαδιτών ανέλαβε τις μελέτες, την παραγωγή και οργάνωση του υλικού που παρουσιάζεται στο Κέντρο.
- Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.
- Η μελέτη σκοπιμότητας καθώς και η οικονομικοτεχνική μελέτη έγινε από το Νίκο Χ. Κωνσταντινίδη.
- Το έργο προωθήθηκε και υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς του Δήμου Θέρμου με επικεφαλής τον Απόστολο Τσινιά και τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου με τις οποίες ο Δήμος Θέρμου συνεργαζόταν.
Η Τεχνική Εταιρία Παύλου Μπιτσικώκου εκτέλεσε τις εργασίες στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο. - Η Εταιρία commonspace ΣΥΝ. ΕΡΓ. ανέλαβε την κατασκευή της μακέτας του χωριού που εκτίθεται στο Κέντρο.
- Το υλικό που παρουσιάζεται στο Κέντρο επιμελήθηκαν οι:
- Βενετία Δημοβασίλη – Κωνσταντινίδη, Φιλόλογος
-
- Γιώργος Κωνσταντινίδης, Φυσικός
-
- Σπυριδούλα Πυρπύλη, Φιλόλογος – Δρ. Μουσειολόγος
- Η Εκπόνηση της Μουσειολογικής Μελέτης και η Οργάνωση της Έκθεσης του Κέντρου έγινε από τη Σπυριδούλα Πυρπύλη, Φιλόλογο – Δρ. Μουσειολόγο
- Τα ντοκιμαντέρ και οι αφίσες, έγιναν από τους Βαγγέλη Πυρπύλη και Τάσο Κατσάρη.
- Την μουσική για τα ντοκιμαντέρ έγραψε η Έφη Πυρπύλη.
- Η κατασκευή και τοποθέτηση των αφισών έγινε από τη εταιρία Firma και τον τεχνίτη Κώστα Νικολάου.
- Η διαμόρφωση του απαραίτητου προγράμματος για την οργάνωση και παρουσίαση του όλου υλικού έγινε από τον προγραμματιστή Γρηγόρη Χαλμούκη.
- Η Ιωάννα Βάρσου, δημιουργός κινουμένων σχεδίων, ετοίμασε το βίντεο – animation με τίτλο «Μια βροχή μας σώζει».
- Στα ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν και φωτογραφίες έργων του ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.
- Ο σμιλευτής πέτρας Σωτήρης Χολέβας έκανε το έργο γλυπτικής με θέμα την «παρακαλιά», καθώς και το γλυπτό με θέμα το Ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που προσέφερε στο Κέντρο ο Λάμπρος Καραγεώργος.
- Στην «παρακαλιά» χρησιμοποιήθηκαν στίχοι του Δάσκαλου και Ποιητή Γιώργου Σπυρόπουλου.
- Αντλήθηκε υλικό από το έργο του λαογράφου Δημήτρη Λουκόπουλου, του συμβολαιογράφου και συγγραφέα Κώστα Δ. Μαραγιάννη, του αρχαιολόγου Γιάννη Νεραντζή και του δάσκαλου και συγγραφέα Κώστα Μαρίνου.
- Η Φανή Χρονίδου επιμελήθηκε τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
- Ο Γιάννης Κωστόπουλος προσέφερε στο Κέντρο τη συλλογή χειροποίητων εργαλείων του πατέρα του Γιώργου Κωστόπουλου.
- Τα αδέλφια Ηλία Σωτηρόπουλου προσέφεραν τη φωτογραφία της μητέρας τους Λουκίας το γένος Ιωάννου Τσόλκα.
- Τα αδέλφια Δημητρίου Κωνσταντινίδη προσέφεραν το νυφικό της μητέρας τους Ρήνας, το γένος Δημητρίου Κωστόπουλου.
- Κατέθεσαν τη μαρτυρία τους οι καταγόμενοι από το Αργυρό Πηγάδι: Ζαφρακάς Κωνσταντίνος, Καραγεώργος Λ. Δημήτριος, Καραγεώργος Χριστόφορος, Καραγεώργου Μαρία συζ. Σπύρου, Καραγεώργου Μαρία συζ. Χριστόφορου, Καραγεώργου Σπυριδούλα, Καραγεώργου Χρυσούλα, Κότσαλος Ιωάννης, Κοτσάλου Περιστέρα, Κωνσταντινίδη Γεωργίτσα, Κωνσταντινίδη Ρήνα, Κωνσταντινίδης Ι. Γεώργιος, Κωστόπουλος Απόστολος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Κωστόπουλος Χρήστος, Ντούρου Γιαννούλα, Πριόβολος Γ. Ιωάννης, Σωτηροπούλου Δήμητρα, Τσαπαρής Ιωάννης και Τσόλκας Ηλίας.
- Στα ντοκιμαντέρ μιλάνε επίσης ο Ιωάννης Νεραντζής Δρ. Αρχαιολόγος, ο Αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης και ο Αθανάσιος Πυρπύλης που υπηρέτησε ως Δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου.
- Ως συνέχεια του Κέντρου ήρθε το βιβλίο – λεύκωμα: «Αργυρό Πηγάδι Ορεινής Τριχωνίδας. Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός» που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Θέρμου το 2020.
Για επίσκεψη στο Κέντρο επικοινωνήστε με:
Βασίλης Κωνσταντινίδης, τηλ. 6974336811 – 6974517901