Της Σταυρούλας Κίρμπα – Καραγεώργου
Αλευρένιος τραχανάς
Φέτος ο χειμώνας δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύς, παρόλα αυτά νομίζω ότι ο τραχανάς έχει πάντα την αξία του. Βέβαια όσοι γνώριζαν και είχαν προνοήσει να φτιάξουν τραχανά από το καλοκαίρι, το άρθρο στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας δεν θα τους ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί ήρθε λίγο εκπρόθεσμο. Μη ξεχνάμε όμως γιατί έχουμε αρχίσει αυτή την στήλη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Τα γραπτά μένουν στην ιστορία, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα μπορούν να ανακαλύπτουν ξανά τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας, εξάλλου πιστεύω ότι είναι και τα καλύτερα!
Ο τραχανάς ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένα από τα παραδοσιακά φαγητά όχι μόνο στο χωριό μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τον έτρωγαν και τον τρώνε ακόμα και τώρα το πρωί πριν ξεκινήσουν να πάνε στις δουλειές τους για να είναι και χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια.
Τα παιδιά, ακόμα και σήμερα, τον τρώνε ως κυρίως γεύμα αφού είναι ένα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ο τραχανάς μπαίνει μέσα και σε χορτόπιτες για να τραβήξει τα υγρά, αλλά και μόνος του γίνεται μια πεντανόστημη τραχανόπιτα όπου ενίοτε βάζουν χοιρινό, αυγά και τυρί, αυτή όμως είναι μια άλλη συνταγή που ευελπιστώ ότι θα μας χαρίσει μία από τις οικοδέσποινες του χωριού μας.
Ένα απόγευμα του καλοκαιριού συνάντησα στο καφενείο του χωριού μας, μία αγαπητή σε όλους μας γιαγιά η οποία μετράει 7 εγγόνια και 3 δισέγγονα. Αμέσως μου ήρθε η ιδέα να μου μαγειρέψει ένα πιάτο αλευρένιο τραχανά. Στην κουζίνα του καφενείου επικρατούσε ησυχία και αμέσως άρπαξα την ευκαιρία. Τα υλικά είναι εύκολα και πιστεύω ότι δεν λείπουν από καμία κουζίνα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Ηλία Τσόλκα και την συννυφάδα μου Ελεονόρα Καραγεώργου που μας φιλοξένησαν στο χώρο τις κουζίνας του καφενείου καθώς και για τα υλικά που χρειαστήκαμε για να μαγειρέψουμε.
Πριν όμως από τη συνταγή, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε λίγα πράγματα για τη ζωή τη αγαπημένης μας γιαγιάς, της κυρίας Μαρίας Τσόλκα.
Γεννήθηκε το 1932 στον Πρόδρομο Ευρυτανίας. Πατέρας της ήταν ο Κωνσταντίνος Ντέκας από τον Πρόδρομο Ευρυτανίας και μητέρα της ήταν η Γεωργία Χαραλαμποπούλου από την Αράχωβα Ναυπακτίας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 25 ετών τον Χρήστο Τσόλκα. Ο γάμος έγινε στον Πρόδρομο Ευρυτανίας και έφτασε νύφη στο χωριό. Έζησαν μαζί με τα πεθερικά της και απέκτησαν τέσσερα παιδιά την Φωτεινή, το Γιάννη, το Θωμά και τον Κώστα.
Η κυρία Μαρία Τσόλκα με χαρά μας διηγείται την ζωή της. Το πρόσωπο τις φωτίζεται όταν μας μιλάει για τα παιδιά της, τα εγγόνια τις και τα δισέγγονά της. Όμως ξαφνικά σκοτεινιάζει. Η μοίρα δεν ήταν καλή μαζί τις καθώς ο Χρήστος ασθένησε από την καρδιά του και μετά από οχτώ χρόνια δεν άντεξε άλλο και πέθανε, σε ηλικία 45 ετών. Η ίδια ήταν 36 ετών και έμεινε χήρα με τέσσερα παιδιά. Έπρεπε όμως να σταθεί όρθια και να είναι και μάνα και πατέρας στα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Τα κατάφερε όμως πολύ καλά. Με τον αγώνα της και την αξιοσύνη της. Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά μεγάλωσαν και έκαναν τις δικές τους οικογένειες. Η Φωτεινή παντρεύτηκε με τον Κώστα και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Τη Μαρία, η οποία τις έχει χαρίσει δύο δισέγγονα, τη Χριστίνα, τη Σοφία, η οποία πολύ πρόσφατα γέννησε και τους ευχόμαστε να τους ζήσει, και τον Φωκίωνα. Ο Γιάννης παντρεύτηκε τη Χρυσούλα και απέκτησαν δύο κόρες την Μαρία και την Σαβίνα. Και ο Κώστας παντρεύτηκε την Ελένη και έχουν ένα κοριτσάκι την Χριστίνα. Ο Θωμάς δεν παντρεύτηκε και ζει με την μητέρα του.
Και τώρα η συνταγή για τον τραχανά.
Υλικά για 1 πιάτο:
2 ποτήρια νερό (500ml)
100γρ αλευρένιο τραχανά
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές λάδι ( ή 1 κουταλιά βούτυρο)
λίγο φέτα (περίπου 100γρ)
Εκτέλεση:
Αφού βράσει το νερό ρίχνουμε τα υλικά, το αλάτι, το λάδι ή το βούτυρο και τον τραχανά και τα ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να βράσει ο τραχανάς και να χυλώσει. Στο τέλος ρίχνουμε το τυρί σε μικρά κομματάκια μέσα στην κατσαρόλα για να μαλακώσει.
Υ.Γ.1: Εγώ πριν ρίξω τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, καβουρδίζω σε ένα αντικολλητικό σκεύος 2 κουταλιές ωμό τραχανά μέχρι να πάρει χρώμα και τον ρίχνω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Υ.Γ.2: Η Βασιλική(Κούλα) Κωνσταντινίδη το καλοκαίρι μου είπε ότι προς το τέλος λίγο πριν το βγάλει από τη φωτιά προσθέτει λίγο γάλα.
Σας εύχομαι καλή σαρακοστή, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα……